Smerter under foten

Av og til får noen av oss fryktelig vondt under foten litt foran hælen. Smertene øker når vi trør nedpå med fotbladet, og de er gjerne verst om morgenen og når du starter å bruke foten eller etter hvile. Av og til kan smertene stråle framover i fotbladet og omfatte mesteparten av undersiden på foten. Har du det slik er du kanskje en av dem som har fått «Plantar fasciitt».

 

Av Gunner Angeltveit 

Denne journalisten fikk diagnosen etter at han tok sats og skulle spurte tilbake til et møtelokale der han hadde lagt igjen mobiltelefonen. Plutselig sa det «rivsj» under foten og det gjorde fryktelig vondt. Det var en stund siden denne kroppen hadde spurta slik og neste morgen var det nesten umulig å stå på foten. Hva gjør man så? Jo, i Ørsta på Sunnmøre finner vi Fysio 1 der fysioterapeut og manuell terapeut Geir Arne Aarseth har spesialisert seg på akkurat denne tilstanden. Han forteller at hælsmerter er en av de vanligste henvisningene når det gjelder skader på føttene.

Sammensatt diagnose

- De fleste av disse skadene kan karakteriseres som såkalt plantar fasciitt. Jeg bruker ordet såkalt da studier har vist at det bare i rundt 20 prosent er snakk om en fasciitt (betennelse). Det er mere vanlig å finne små mikrorupturer og skader i fascie og omliggende vev (25%), men helst er det ingen eller minimale funn. Hos noen utvikler dette seg gradvis og hos andre kommer det mer akutt. Dette betyr at en ikke kan behandle alle på samme måte. Det er viktig å lytte til pasientens historie, da det som regel er en sammensatt diagnose der det er flere årsaker til lidelsen.

- Smertene er så differensiert som pasienter og smerter generelt, men noen av de felles karakteristikkene er de du forteller: morgenstivhet og smerter og/eller smerte ved oppstart av gange etter at du har sittet i ro en stund. Smertene sitter under foten i forkant av hælen på innsiden. De kan være lokalisert eller utstrålende mot stortåen eller til alle tærne.

Bruk en stor verktøykasse

- Det er min erfaring at vi ofte får det beste behandlingsresultatet i et godt samspill mellom pasient og terapeut. I og med at det sjelden er snakk om en betennelse vil det heller ikke være effektivt å bruke betennelsesdempende legemidler. Erfaring viser at 80 til 90 prosent blir bedre med konservativ behandling.

- Jeg starter alltid med en prat med pasienten og lytter godt. Alt fra arbeidsted, type arbeid, variasjon, underlag og skotøy, treningsaktiviteter eller vektøkning kan være viktig informasjon.

Høy vekt øker faren

- Det er også viktig å nevne at høy vekt og BMI er sammenfallende med en høyere forekomst av plantar fasciitt så vektreduksjon kan være med på bedre plagene.

Gode sko og såler

- Jeg ser alltid etter om pasientene bruker gode sko og såler som avlaster vevet. Det er forøvrig forskning som indikerer at både over- og underpronasjon kan gi plantar fasciitt-smerter. Jeg ser videre om det er nedsatt bevegelse i ankelen eller forfoten, dette kan være med på holde problemstillingen ved like.

Fysioterapi i kombinasjon med egenbehandling

- Vi har mange hjelpemidler her i klinikken, som trykkbølgebehandling, tøyning, mobiliseringsteknikker og liknende. Jeg har god erfaring med å bruke sportstape både til diagnostisering og behandling. Slik bruk av tape kan redusere belastningen på fascien.

Noen behandlinger kan vi også gi som hjemmeøvelser, for eksempel tøyning med etterfølgende rulling av fotbladet over en kald flaske med vann frosset til is. Men vær forsiktig og bruk ikke isen i mer enn 10 minutter. I tillegg kan det hjelpe at du begynner å gå med gode sko hjemme mens du er under behandling.

- Gode daglige øvelser, gode sko og innleggsåler kan hjelpe til å forlenge effekten av behandling og er i seg selv en effektiv behandlingsmetode. Når en i tillegg gjør intervensjon i forhold til arbeid eller trening, så kan dette også være med på å gi en god samlet effekt.

Spesialsokker gir effektiv behandling

- Hos bandagistene kan du nå få spesialsokker som gir lignende effekt som tapebehandlingen. Dette er sokker med kompresjonsteknologi som kan hjelpe mot hevelse og ødem. I tillegg er det det sydd in avlastende soner som gir lignende avlastning som tapen. Det er snakk om tre ulike sokker som gir effektiv avlastning og behandling:

  • DS6 er en dekompresjonssokk som simulerer taping av foten og som jeg anbefaler ved store smerter. Denne skal bare brukes ved hvile og moderat aktivitet i begynnelsen av en behandling. Etterpå bør man gå over til FS6.
  • FS6 er en sportskompresjonssokk som er svært populær. Den kan brukes forebyggende også ved trening og annen aktivitet.
  • FS4 er en spesialsokk for de som har fått diagnosen plantar fasciitt. Den kan brukes for å forebygge og i etterkant av behandling for å forebygge tilbakekomst av plagene.

- Plantar fasciitt er en multifaktoriell problemstilling som krever en multifaktoriell tilnærming, det finnes ofte ingen enkelt behandling eller behandlingsform for slike kroniske plager. Men bruk av hele verktøykassa fra meg som terapeut, flittig egeninnsats fra pasienten og spesialsokker fra din lokale bandagist kan gi gode resultater. Så lykke til – og god bedring!

Din nettleser er utdatert!

For å kunne bruke alle funksjoner på nettsiden må du oppdatere nettleseren. Oppdater min nettleser nå

×